JEUGDCARNAVALSVERENIGING

JCV "De Eerstelinge"

Jeugdcarnavalsvereniging "De Eerstelinge" is ontstaan in 1964 en opgericht door Jong Nederland Vlodrop.
Een verklaring van de naam kunnen we als volgt geven: Eerstelinge zijn de eerste oogst van de nieuwe aardappels. Doordat de omliggende dorpen van Vlodrop, te weten Posterholt en Herkenbosch reeds een Jeugd Carnavals Vereniging hadden, heeft Jong Nederland het initiatief genomen om ook voor de Vlodropse jeugd een carnavals vereniging op te richten: JCV "De Eerstelinge" was een feit!.

De eerste vijf jaren van het bestaan van JCV "De Eerstelinge" waren er alleen maar prinsen met dansmarietjes. In het zesde jaar werd er een prinsenpaar uitgekozen. Ook werden er in die tijd nog geen recepties gehouden. Zo zijn "De Eerstelinge" ontstaan. De eerste vorst van de Eerstelinge was Pierre Jeurissen.

Na elf jaar heeft de KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren) "JCV De Eerstelinge" overgenomen en sindsdien vallen zij nog steeds onder het KPJ. Met het overnemen van de Eerstelinge door de KPJ werd het houden van recepties eveneens een feit!
Door de jaren heen zijn de Eerstelinge veranderd van outfit. Allereerst waren er witte capes, zo wel voor de heren als voor de dames.

Deze werden opgevolgd door paarse capes eveneens voor de heren en dames. Hierna volgden voor de heren groene hesjes en voor de dames witte capes.

Vandaag de dag vertegenwoordigt "JCV De Eerstelinge" Vlodrop nog steeds tijdens de jeugdcarnaval. Zo vieren zij de vastelaovend samen met CV "De Beerbök" en hun zuster verenigingen "JCV De Dorsjvlaegels" uit Posterholt, "JCV De Doale Eier" uit Herkenbosch, en "JCV De Zölderratte" uit Asenray. De gemiddelde leeftijd van de leden van "JCV De Eerstelinge" ligt tussen de 14 en 19 jaar.
CARNAVAL op de BASISSCHOOL

De Sjeutelinge

We missen nog een aantal gegevens en foto's in de galerij van de prinsenparen van de Sjeutelinge. Een oproep dus aan alle Sjeutelinge prinsen en prinsessen om ons even je naam, het jaar, de spreuk en foto door te mailen of op school te bezorgen!
CARNAVALSGROEP

Boerebroelig

Reden van het ontstaan van de Boerebroelig in Vlodrop is gelegen in het feit dat er in Vlodrop op carnavalszondag geen activiteiten meer plaatsvonden. De huidige leden van de Stichting Boerebroelig vierden met een heel klein groepje mensen een ludieke bruiloft van vrienden in Café De Prins. Veel Vlodroppenaren bezochten activiteiten buiten het dorp. De bruiloft was er al, net als de opvatting dat carnaval in eigen dorp gevierd dient te worden! Waarom de bruiloft dan niet grootser opzetten en er een dorpsfeest van maken?
Het idee van een Boerebroelig was geboren! In 1995 werd op zoek gegaan naar een leuk bruidspaar (Piet van der Vorst en Anneke Smeets) Dit bruidspaar creëerde zelf een gezellige familie om zich heen, een concept dat nu nog steeds gehanteerd wordt. Buiten het bruidspaar en de familie is uiteraard iedereen van harte welkom om zich bij het boerengezelschap aan te sluiten. De toenmalige gedachte achter de Boerebroelig, om er een feest voor de hele gemeenschap van te maken, is nog steeds onverminderd van kracht!
VRIENDENGROEP

Sjpaarkas E1ne

Sjpaarkas E1ne is een Vlodropse vriendengroep die op hun eigen manier hun steentje bij wil dragen aan de carnaval in Vlodrop. Zij doen dit niet alleen door deel te nemen aan de carnavalsactiviteiten, maar hebben lange tijd ook zelf jaarlijks een Beerkeuning uitgeroepen. Onder aanvoering van hun Beerkeuning staan de oranje polo's van spaarkas E1ne altijd garant voor veel plezier.
Sjpaarkas E1ne is in de zomer van 2002 opgericht, als resultaat van het wekelijkse treffen van een groep Vlorpse vrienden. Het idee is geboren tijdens een van de vele wekelijkse 'meetings' op het terras van café Bremmers. Veel jongens uit de vriendengroep waren door de week hard aan 't werk of aan 't studeren, zodat er op zaterdag behoefte was om even bij te praten. Daar werden ook vele avonturen besproken, maar er miste nog 1 groot avontuur: het Oktoberfest in München. Om er de volgende keer bij te kunnen zijn, is de groep wekelijks gaan sparen. De naam Sjpaarkas was dus een logisch gevolg. 'E1ne' is de naam van de spaarkas geworden, omdat dat de wekelijkse kreet was als de jongens weer richting terras gingen. "Efkes eine drinke" was 't devies, maar 't bleef nooit bij E1ne.
Naast het reisje naar München ontstonden er aan de bar ook allerlei andere initiatieven, zoals de surprise-avond, de Maffia-avond, een tochtje op de Beerfiets en de Nieuwjaarsduik. Ook tijdens carnaval laat de spaarkas haar gezicht veelvuldig zien. Dit heeft geleid tot een eigen carnavalsactiviteit: het uitroepen van de Vlorper Beerkeuning. Deze Beerkeuning voert Sjpaarkas E1ne aan tijdens het carnavalsseizoen. Daarbij wordt hij bijgestaan door zijn Beersjlet (slaafje) en de Beeraom, die het woord voert namens E1ne.

Voor speciale gelegenheden heeft Sjpaarkas E1ne een heus balletdansje ingestudeerd. Dit voeren ze in volledig tenue op onder de naam "de Ballètjes".