parallax background
PROGRAMMA

Bonte Avond

We kijken in dit seizoen eindelijk weer uit naar een nieuwe editie van onze Bonte Avond op zaterdag 20 januari. De locatie is voor de laatste keer de Roerhal in Vlodrop. Dus het dak mag er deze keer bijna letterlijk van af! De kaartverkoop vindt plaats op 12 en 13 januari.
De Bonte Avond is elk jaar weer een groot spektakel, grotendeels door onze eigen dorpse artiesten: de ‘Vrouwluuj’, de Senatoren en de ‘Sjneuzels’. Onze charmante tanzmarieches laten hun hoogstandjes op de bühne zien en verder staan er altijd veel bekende namen op het gebied van muziek, dans en buuttereedners op het programma.


Geschiedenis

Geschiedenis Bonte Avond

De eerste Bonte Avond (BA) is gehouden op 15 januari 1966 in de zaal van "Van Elmpt" (Jes vanne Sjloes). Tot en met 1969, toen de zaal verkocht werd, zijn de prinsen uitgeroepen in deze zaal. Ten eersten male Prins Jan I (Mulders) in 1964 en voor de laatste keer Pins Koos I (van Ratingen) in 1969.

In 1970 werd uitgeweken naar het jeugdcentrum achter de kerk (de huidige "Blokhut"). Prins Wiel I (Lammers) werd hier als eerste prins uitgeroepen. Een prins die nog voor de nodige consternatie zorgde door net voor het uitroepen spoorloos verdwenen te zijn. Zenuwen komen dus in de beste families voor!

Tijdens de BA'en in het jeugdcentrum verzorgden steeds meer artiesten uit eigen dorp een optreden. Daardoor was de capaciteit van de zaal al gauw te klein, met als gevolg dat er zelfs een vrijdagavond voor een van de BA'en het idee geopperd werd om een muur uit te breken, om zodoende meer plaatsen te kunnen realiseren. Na 3 jaar was de zaal definitief te klein om de inwoners van Vlodrop in de gelegenheid te stellen de BA te bezoeken.

Een nieuwe locatie werd gevonden in zaal "Roerzicht" (Tunke). Prins Hans I (Moors) was in 1973 de eerste prins die tijdens de BA in zaal "Roerzicht" gepresenteerd werd. Een bühne was er destijds nog niet, die werd opgebouwd uit veilingkisten en steigerplanken; producten die in Vlodrop ruim voorhanden waren. In totaal 17 keer is de BA gehouden in zaal "Roerzicht". In 1986 is ter gelegenheid van het 2 x 11 jubileum van de vereniging, de 22e prins, Prins Günther I (Ohlenforst), uitgeroepen in sporthal "De Roerhal". In 1990 zijn zelfs twee BA'en op rij gehouden, om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen deze avond te bezoeken.

Voor de leden van de Raad van Elf (RvE) waren de avonden minder geslaagd; om plaats in de zaal te winnen werd de bühne zo klein mogelijk gehouden. Zeker in de beginjaren toen de muziekkapel ook op de bühne plaatsnam was er erg weinig plaats voor de leden van de RvE. Zij werden achter op de bühne geplaatst met als resultaat dat zij de artiesten slechts van achteren konden bewonderen. Na afloop van de BA werd altijd gefeest in de keuken van zaal "Roerzicht" waar mevrouw Ine van Helden de nieuwe prins, RvE en artiesten voorzag van broodjes en zuurvlees!

De belangstelling vanuit het dorp voor de BA'en bleef groeien, waardoor de mooie locatie aan de Roerbrug in Vlodrop helaas niet meer voldeed. Het krijgen van toegangskaarten leidde zelfs tot ruzie, iets wat niet past in de carnavalsgedachte! Om verzekerd te zijn van een plaats op de BA moest je jezelf al opgeven als artiest, en zelfs dan was een goede zitplaats niet gegarandeerd. Mede hierdoor kwamen er wel erg goede (maar ook mindere) acts op de bühne.

Met de nieuwe secretaris van de vereniging, in de persoon van Caspar Schmitz, kreeg de BA ook een nieuwe coördinator. Al snel werd de beslissing genomen de BA te verplaatsen naar sporthal "De Roerhal". In 1991 werd daar Prins Goof I (Vossen) uitgeroepen op de BA. Zijn spreuk was die avond zeer toepasselijk: "Hout oppe sjtoof, hie kump Goof!" Het was namelijk ijskoud in de zaal. De grote sporthal te Vlodrop was op een professionele manier omgetoverd tot een heuse theaterzaal annex feestpaviljoen. De RvE-leden, destijds onder regie van Phil van Landeghem en Jan Timmermans, hebben de handen behoorlijk uit de mouwen gestoken om van de kale hal een mooie sfeervolle omgeving te maken.

De eerste jaren in de sporthal kenden aanloopproblemen in de vorm van een mindere kwaliteit van het geluid en minder goede artiesten. Om aan de wensen die vanuit het dorp geopperd werden tegemoet te komen werd de kwaliteit van de artiesten uit eigen dorp omhoog gebracht en werd gewerkt met een professionele geluidsinstallatie en bekendere artiesten van buiten Vlodrop. Om de mensen nog beter van dienst te kunnen zijn werd de opstelling van de zaal 90 graden gedraaid, een opstelling die we thans nog gebruiken.

Het vierde jaar in de sporthal, toen Prins Jack I (Maessen) werd uitgeroepen, was alles bijna perfect. Sindsdien mogen we terugblikken op een serie zeer goede BA'en in de sporthal te Vlodrop.

Met ingang van het seizoen 2002/2003 geschiedt de organisatie geheel onder eigen regie. Elk jaar worden weer kleine probleempjes opgelost. Wellicht dat er zelfs een BA gaat komen die zowel de organisatie als ook onze bezoekers volledig tevreden stelt. Vanuit de Bonte Avond commissie wordt er alles aan gedaan om het iedereen zoveel mogelijk naar de zin te maken!